Introducció
Un dels problemes principals que et trobes quan vols realitzar la teva ratafia casolana és conèixer i trobar tots els ingredients necessaris per a poder-la fer. Principalment si no hi estàs avesat, és dificil conèixer, trobar i identificar les plantes a la natura. És clar que hi ha la possibilitat d'anar amb la recepta directament a un herbolari i comprar-ho tot!
Però a mi, justament, pel que fa a tot el procès d'eleboració de la ratafia, el que més m'agrada és poder buscar i recollir les plantes del propi medi amb temps, assecar-les, etc. En aquest sentit, he hagut de realitzar un esforç d'aprenentatge i reconeixement de les plantes que m'interessen per a realitzar la ratafia, i val a dir, que em queda molt per aprendre.
Aquest fet, per sorpresa meva, m'ha suposat més una satisfacció i no pas una tasca dificil, ja que m'agrada molt poder passejar i gaudir de la natura, que afortunadament tinc molt aprop de casa. També haig de dir que la meva filosofia, pel que fa a l'elaboració de la ratafia casolana, és de posar-hi les plantes, flors, parts dels arbres, etc propis de la zona on vius. Per aquest motiu, les ratafies casolanes d'arreu de Catalunya són diferents, ja que a part del tipus d' alcohol que es faci servir, és molt lògic que si vius a la Vall d'Aran o al Baix Empordà i et culls les plantes tot i haver-n'hi de comunes n'hi hagi de pròpies de cada territori.
Tot seguit, faig un llistat amb el nom comú en català, veureu que a vegades hi he posat dues varietats i entre parèntesis el nom cientific en llatí, ja que, tot i que en un principi és dur pels que no hi estem acostumats serà el més fiable ,si en busqueu referències per internet o en qualsevol publicació d'herbes remeieres o plantes medicinals dels països catalans.
Un consell que jo utilitzo per evitar confusions és cercar les plantes per internet amb el nom en llatí en el www.bing.com (imatges) i amb la fitxa i descripció les vaig a buscar a la natura.
Llistat de les herbes remeieres, espècies, arbres, flors, fruits i arrels més importants a l'hora d'eleborar ratafia:
- Alfàbrega (Ocimum basilicum)
- Ametller (Prunus amygdalus)
- Anís estrellat (Ilicium verum)
- Aranyó (Prunus spinosa)
- Avet (Abies alba)
- Camamilla (Matricaria camomilla)
- Canyella (Cinnamomum zeylanicum)
- Tomanyí - Cap d'ase (Lavandula stoechas)
- Cardamom (Elettaria cardamomum)
- Cascall (Papaver somniferum)
- Celiandre (Coriandrum sativum)
- Cirera d'arboç (Arbutus unedo)
- Cirera silvestre o cultivada (Prunus avium / Prunus cerasus)
- Clau - Clavell (Eugenia caryophillus / Sinzygium aromaticum)
- Codony (Cydonia oblonga)
- Comí (Cuminum cyminum)
- Cua de cavall (Equisetum arvense)
- Cua de gat (Sideritis angustifolia)
- Esbarzer (Rubus fruticosus)
- Espernallac - Santolina (Santolina chamaecyparissus)
- Espígol (Lavandula spica)
- Estragó (Artemisa dracunculus)
- Eucaliptus (Eucalyptus camaldulensis)
- Farigola (Thymus vulgaris)
- Fonoll (Foeniculum vulgare)
- Freixe (Fraxinus oxycarpa)
- Garrofa (Ceratonia siliqua)
- Ginebró (Juniperus communis)
- Gerd (Rudus idaeus)
- Gingebre (Zingiber officinale)
- Grosella vermella (Ribes rubrum)
- Menta Romana (Tanacetum balsamita)
- Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum)
- Hisop (Hysopus officinalis)
- Llentiscle (Pistacia lentiscus)
- Llimoner (Citrus limonum)
- Llorer (Laurus nobilis)
- Maduixa de bosc (Fragaria vesca)
- Magraner (Punica granatum)
- Malva (Malva sylvestris)
- Malva-rosa (Althaea rosea)
- Marduix (Origanum majorana)
- Marialluïsa (Lippia triphylla, Lippia citriodora)
- Matafaluga (Pimpinella anisum)
- Menta (Menta piperita)