Herbes i espècies

Introducció
Un dels problemes principals que et trobes quan vols realitzar la teva ratafia casolana és conèixer i trobar tots els ingredients necessaris per a poder-la fer. Principalment si no hi estàs avesat, és dificil conèixer, trobar i identificar les plantes a la natura. És clar que hi ha la possibilitat d'anar amb la recepta directament a un herbolari i comprar-ho tot! 
Però a mi, justament, pel que fa a tot el procès d'eleboració de la ratafia, el que més m'agrada és poder buscar i recollir les plantes del propi medi amb temps, assecar-les, etc. En aquest sentit, he hagut de realitzar un esforç d'aprenentatge i reconeixement de les plantes que m'interessen per a realitzar la ratafia, i val a dir, que em queda molt per aprendre. 
Aquest fet, per sorpresa meva, m'ha suposat més una satisfacció i no pas una tasca dificil, ja que m'agrada molt poder passejar i gaudir de la natura, que afortunadament tinc molt aprop de casa. També haig de dir que la meva filosofia, pel que fa a l'elaboració de la ratafia casolana, és de posar-hi les plantes, flors, parts dels arbres, etc propis de la zona on vius. Per aquest motiu, les ratafies casolanes d'arreu de Catalunya són diferents, ja que a part del tipus d' alcohol que es faci servir, és molt lògic que si vius a la Vall d'Aran o al Baix Empordà i et culls les plantes tot i haver-n'hi de comunes n'hi hagi de pròpies de cada territori. 

Tot seguit, faig un llistat amb el nom comú en català, veureu que a vegades hi he posat dues varietats i entre parèntesis el nom cientific en llatí, ja que, tot i que en un principi és dur pels que no hi estem acostumats serà el més fiable ,si en busqueu referències per internet o en qualsevol publicació d'herbes remeieres o plantes medicinals dels països catalans.
Un consell que jo utilitzo per evitar confusions és cercar les plantes per internet amb el nom en llatí en el www.bing.com (imatges) i amb la fitxa i descripció les vaig a buscar a la natura. 

Llistat de les herbes remeieres, espècies, arbres, flors, fruits i arrels més importants a l'hora d'eleborar ratafia:

  • Alfàbrega (Ocimum basilicum)
  • Ametller (Prunus amygdalus)
  • Anís estrellat (Ilicium verum)
  • Aranyó (Prunus spinosa)
  • Avet (Abies alba)
  • Camamilla (Matricaria camomilla)
  • Canyella (Cinnamomum zeylanicum)
  • Tomanyí - Cap d'ase (Lavandula stoechas)
  • Cardamom (Elettaria cardamomum)
  • Cascall (Papaver somniferum) 
  • Celiandre (Coriandrum sativum)
  • Cirera d'arboç (Arbutus unedo)
  • Cirera silvestre o cultivada (Prunus avium / Prunus cerasus)
  • Clau - Clavell (Eugenia caryophillus / Sinzygium aromaticum)
  • Codony (Cydonia oblonga)
  • Comí (Cuminum cyminum)
  • Cua de cavall (Equisetum arvense)
  • Cua de gat (Sideritis angustifolia)
  • Esbarzer (Rubus fruticosus)
  • Espernallac - Santolina (Santolina chamaecyparissus)
  • Espígol (Lavandula spica)
  • Estragó (Artemisa dracunculus)
  • Eucaliptus (Eucalyptus camaldulensis)
  • Farigola (Thymus vulgaris)
  • Fonoll (Foeniculum vulgare)
  • Freixe (Fraxinus oxycarpa)
  • Garrofa (Ceratonia siliqua)
  • Ginebró (Juniperus communis)
  • Gerd (Rudus idaeus)
  • Gingebre (Zingiber officinale)
  • Grosella vermella (Ribes rubrum)
  • Menta Romana (Tanacetum balsamita)
  • Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum)
  • Hisop (Hysopus officinalis)
  • Llentiscle (Pistacia lentiscus)
  • Llimoner (Citrus limonum)
  • Llorer (Laurus nobilis)
  • Maduixa de bosc (Fragaria vesca)
  • Magraner (Punica granatum) 
  • Malva (Malva sylvestris)
  • Malva-rosa (Althaea rosea)
  • Marduix (Origanum majorana)
  • Marialluïsa (Lippia triphylla, Lippia citriodora) 
  • Matafaluga (Pimpinella anisum)
  • Menta (Menta piperita)