Antigues
"Rosoli Estomacal Antic
Per una ampolla d'aiguardent de 7 lliures (2 litres 85 cl), s'hi posen 3 nous picades i tallades menudes, 6 diners de celiandre, que es ven a casa de l'apotecari; 4 diners de canyella, 3 clavells (clau), 24 ametlles amargants, una porció d'esperit de poncem, 2 unces (65g) de sucre per cada lliura, (41 cl) d'aiguardent (no entenc perquè torna afeguir aiguardent, però aquest es el text original); ho mesclaràs amb l'aiguardent i ho posaràs dins de bòtils, més o menys trenta dies a sol i serena; cal remenar-ho dues vegades cada dia i beure'n poca quantitat perquè té molta virtut".
(Recepte del segle XVIII, extret de RIPOLL, Lluís. Herbes i remeis casolans. Editorial H.M.B.SA. Caixa d'Estalvis de Catalunya. Barcelona, 1985)
Ratafia de 1842
"Ingredients
- 8 porrons d'aiguardent (1 porró = 94 cl)
- 12 nous verdes
- ruda
- tarongina
- malva-rosa
- farigola
- espernallac
- escabiosa
- fonoll
- rebenterola
- romaní
- tomanyí
- fulles de llorer
- marialluïsa
- donzell
- hisop
- nepta
- orenga
- llentiscle
- pela de llimona
- pela de taronja d'olor
- fulles de taronger agre
- 200 g de sucre (aprox.)
- espècies: 1/2 canó de canyella, 2 nous moscades i 2 claus
Amb una massa o el mànec d'un tallant o mà de morter, aixafeu les nous o partiu-les per la meitat. Col·loqueu-les, juntament amb la resta de tots els ingredients, en un pot de vidre, remenant-ho de tant en tant. Feu-ho reposar a sol i serena durant 40 dies. Llavors filtreu-ho a través d'un colador de paper o de drap i poseu el licor resultant en una ampolla bonica"
(Manuscrit de Francesc Rosquelles, cafeter del segle XIX. Santa Coloma de Farners. Extret de FÀBREGA, Jaume. El llibre de la ratafia. Ratafies i licors d'herbes de tot el món. Cossetània Edicions. Valls, 2007)